Klimaatservice Holland

99 appartementen De Leijen Zuid, Bilthoven

Installatiebedrijf

Klimaatservice Holland www.klimaatservice.nl

Opdrachtgever

Woningstichting SSW

Categorie

Innovatie

Het project

Het begin

Nieuwbouw realiseren vraagt altijd om de nodige voorbereiding. “Maar als je het doet, kun je het maar beter goed doen”, zegt Kees Pille van Klimaatservice Holland. “Wij zijn onderdeel van een bouwteam dat 99 appartementen bouwt voor Woonstichting SSW in De Bilt. Samen met architectenbureau GBS uit Bodegraven en bouwkundige aannemer De Vries en Verburg uit Stolwijk zijn we al vanaf het allereerste begin betrokken bij het project. Dat werkt heel prettig. Zo hebben we goed kunnen meedenken over de installatie.”

De uitdagingen

In het programma van eisen had Woonstichting SSW hele andere plannen voor de installatie dan het systeem dat uiteindelijk geplaatst is. Kees: “De opdrachtgever dacht aan traditionele cv-ketels. Het was zomer 2017; gasloos was toen nog niet verplicht voor nieuwbouwwoningen. Maar er was wel een grote ambitie voor duurzaamheid. De opdrachtgever vroeg ons naar andere mogelijkheden. Het bouwteam heeft onderzocht wat ervoor nodig is en welke oplossingen haalbaar zijn. Uiteindelijk bleek dat we – met hulp van subsidie van de provincie Utrecht – de appartementen gasloos konden maken. Het is een hele ambitieuze en innovatieve opgave voor een woningbouwcorporatie om vooruit te lopen op de inspanningen van onze regering!”

De oplossingen

De 99 appartementen zijn allemaal voorzien van de derde generatie Altherma-warmtepomp. De gasaansluiting werd overbodig. “Al in de ontwerpfase bedachten we hoe we het systeem konden integreren in de appartementen”, vertelt Kees. “Elke woning heeft een buitenunit, die op het platte dak staat. Die mochten de PV-panelen niet belemmeren. Via de prefab-schoorstenen – oorspronkelijk bedoeld als rookkanaal – gaan de koelleidingen naar de woningen toe. Ieder appartement heeft een binnenunit met een warmwaterboiler van 180 liter. Optimaal comfort wordt verder gegarandeerd door de vloerverwarming, die ook aangesloten is op de warmtepomp.” De balansventilatie met WTW maakt het totaal pakket van duurzame installaties compleet.

Waarom Daikin?

“Toen we op zoek gingen naar een duurzame oplossing voor de appartementen, kwamen we in gesprek met Daikin. We werken veel samen. De adviseur van Daikin vertelde over de derde generatie Altherma. Het binnendeel is heel compact. Bovendien heeft het systeem geen buffervat nodig, door de vernieuwde techniek. Ideaal voor onze situatie, omdat de ruimte voor de binnendelen in de appartementen beperkt was. Het unieke aan dit project is dat deze generatie Altherma ook nieuw was voor Daikin Nederland. Wij bestelden de systemen in 2017, terwijl ze eigenlijk pas in 2018 op de markt zouden komen. De technische specificaties waren nog niet allemaal bekend. Ik had wel het vertrouwen dat dit systeem perfect zou zijn. Toen de details bekend werden, hebben we meteen een ‘go’ gegeven!”

Duurzaamheid

“Een warmtepomp samen met PV-panelen, lage temperatuur vloerverwarming en WTW is een hele duurzame combinatie. Het uitgangspunt was een zo optimaal mogelijke opstelling van de PV-panelen. Die leveren elektriciteit, onder andere voor de warmtepomp. Ik vind het mooi dat Woonstichting SSW voor een gasloos systeem heeft gekozen in een tijd dat het nog niet verplicht was voor nieuwbouw. Dat getuigt van een goede visie op duurzaamheid.”

Het resultaat

De nieuwbouw wordt in december 2018 opgeleverd. Kees: “Op dit moment zijn we aan het afmonteren. We hebben veel contact met Daikin. Ze geven goed aan waar we op moeten letten. Ook de samenwerking met het bouwteam is perfect in de uitvoeringsfase. Dit is een prachtig project, met een zeer innovatief systeem dat we op grote schaal inzetten. Reken maar dat dit comfortabele woningen worden!”