Installatiebedrijf S.A. Ranzijn B.V.

Beeldbepalend grachtenpand, Alkmaar

Installatiebedrijf

Installatiebedrijf S.A. Ranzijn B.V. http://www.ranzijn.nu

Opdrachtgever

Dorenbos Architecten

Categorie

Innovatie

Het project

Hoe bouw je een historisch grachtenpand -daterend uit het jaar 1784- om tot een modern woonhuis met energiezuinige en innovatieve klimaatsystemen, die bovendien een hoog comfort bieden. Dat was de vraagstelling waar installatiebedrijf S.A. Ranzijn B.V. mee te maken kreeg bij de renovatie van dit project. Het pand, gelegen aan één van de mooiste grachten in Alkmaar, was vroeger het pakhuis van een bekende snoepfabrikant, maar heeft nu een woonbestemming bestaande uit een garage, meerdere woondelen en drie badkamers.

Wat maakt het project bijzonder

Het bijzondere aan dit project is dat het de wens van de eindgebruiker is om energiebesparing voorop te stellen en hernieuwbare energie aanvullend toe te passen, om zo het energieverbruik terug te dringen. Ofwel, het bouwen van een Bijna-Energie-Neutrale woning. De keuze is dan ook gevallen op duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, energiezuinige aircosystemen, een pelletkachel met cv ondersteuning en een douche WTW unit die het opgevangen warme water hergebruikt voor opwarming van koud water. 

Installatiebedrijf S.A. Ranzijn heeft een belangrijke rol gespeeld in het adviseren van de architect en eindgebruiker en baseert de keuze voor Daikin producten op het feit, dat het betrouwbare en innovatieve producten zijn, die goed te combineren en toe te passen zijn in uiteenlopende projecten.

De techniek achter het project

De techniek van het project kenmerkt zich door een combinatie van zonnepanelen met vacuumbuizen, een Daikin Altherma warmtepomp en palletkachelvoor de basistemperatuur van de warmwatervoorziening, waarbij de EMURA airco's de ruimtes verder verwarmen in de winter en koelen tijdens de zomerperiode. Het geheel wordt aangestuurd door thermostaten en een integraal besturingssysteem, waardoor het gehele pand per ruimte in te regelen is. In ruimtes waar geen vraag is blijft de temperatuur daardoor op een constante lage waarde, zodat er efficient gebruik gemaakt wordt van de energie. Dankzij de combinatie van zonnepanelen en de Altherma hybride warmtepomp is er in de zomer in ieder geval geen gas meer nodig en fungeert de CV ketel slechts als backup bij extreme kou (minder dan 0 graden Celsius). 

Product overzicht

  • Altherma warmtepomp

  • 1x 500 ltr warm tapwatertank
  • 2x Emura airconditioner