Strukton

Breevast klimatisering pand Gedempte Zuiderdiep 12-14, Groningen

Installatiebedrijf

Strukton www.strukton.nl

Opdrachtgever

Breevast

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Wij zijn uitgenodigd met 2 andere partijen om een aanbieding te maken voor het verbeteren van het klimaat t.b.v. de 1e t/m 5e verdieping in het pand aan de Gedempte Zuiderdiep 12- 14 te Groningen. De adviseur had hier een bestekje voor geschreven en verbeterpunten mochten wij aandragen. Zij waren op de hoogte dat wij dit soort projecten bouwden en wilden graag dat wij meededen met deze aanbesteding.

De uitdagingen

Bijzonderheden waar wij mee te maken hadden waren vooral dat het pand waar een service centrum van IBM is gehuisvest in bedrijf moest blijven. Dit hield in dat er rekening gehouden moest worden met het boren in het beton, schone werkplekken, denken om valgevaar en afzetten met folie van ICT spullen en bescherming aanbrengen van de vloeren. De nieuwe installatie moest stil zijn en geen tochtklachten geven.

De oplossingen

Gemonteerd zijn drie Daikin VRV Heat recovery systemen, inclusief zone omschakelboxen en daarop aangesloten 8 wandmodellen voor de kleine vergaderruimten en 39 roundflow units voor de kantoortuinen en grote vergaderruimten. De installatie is opgebouwd in drie systemen over de verdiepingen en gekeken naar de zonering om zoveel mogelijk warmte te kunnen overdragen. Er is gekozen voor een intelligentmanager voor de centrale regeling. Bestaande cv installatie draait alleen nog als bijverwarming.

Waarom Daikin?

Energetisch, geluid en tochtvrij inblazen van de systeem waren een must. De gekozen installatie voldoet hier aan en comfort is enorm toegenomen sinds de aanbreng van de nieuwe klimaatsystemen.

Duurzaamheid

Wens was minder gas te gaan verbruiken in het pand en dit te besparen d.m.v. warmtepompen toe te passen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Door de energie overdracht d.m.v. de omschakelboxen en de zonering van de binnendelen wordt dit ideaal benut. De intelligentmanager zijn de kloktijden zo ingeschakeld zodat er geregeld wordt dat de installaties niet onnodig draaien.

Het resultaat

De gebruiker van het pand had veel last van te warme werkplekken door de interne apparatuur. Door het toepassing van de nieuwe klimaatsystemen heeft de gebruiker het gewenste binnenklimaat. D.m.v. energieoverdracht is er duurzaam gekeken naar energie besparing en het grootste voordeel is dat de bestaande cv installatie indien nodig nog als bijverwarming bijspring. Het gasverbruik is hierdoor zeer teruggenomen in verbruik. Onze tevreden opdrachtgever heeft ons het onderhoudscontract gegund.