Nooter technische installaties

De Kroon, Zwolle

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Nooter technische installaties www.nooter.nl/

Opdrachtgever

Particulier

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Voor veel Zwollenaren betekende bioscoop De Kroon een avond vol ontspanning in het hart van de stad. Maar de filmzalen verhuisden naar een groter complex. De particuliere eigenaar van De Kroon besloot om het pand om te bouwen tot 39 woonappartementen, variërend van 40 to 100 vierkante meter. Een stevige klus. Installatiebedrijf Nooter ontfermde zich over het binnenklimaat. Maar de installatiespecialisten conformeerden zich niet bij voorbaat aan de opzet van de eigenaar om CV-ketels en mechanische ventilatie te plaatsen. Hoezo conventionele installaties? Nooter lanceerde een alternatief plan dat duurzamer is. Projectleider Edwin Meihuizen: “Een combinatie van een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen op het dak is veel energiezuiniger. Zeker, de aanvangsinvestering is groter, maar de meerkosten worden terugverdiend door een lager energieverbruik. We konden de opdrachtgever overtuigen, het sein stond op groen.”      

De uitdagingen

“Organisatorisch en technisch was dit een complex project gezien het feit dat we samenwerkten met verschillende partijen op een zeer compacte bouwplaats met weinig werkruimte, improviseren was noodzakelijk”, vertelt Edwin. “Bovendien waren er geen bouwliften, een hijskraan moest de warmtepompen en zonnepanelen naar het dak tillen. Ook andere bouwpartijen hadden de kraan hard nodig, waardoor deze voltijds bezet was. Intensieve afstemming tussen alle betrokken partijen was noodzakelijk. Onverwachte technische uitdagingen troffen we ook. Zo kwam de installatieruimte voor warmtepompen soms in het gedrang door de compactheid van de bouw. De aannemer moest dan muurtjes verplaatsten om ruimte te creëren, dat was echt puzzelen. De flexibiliteit, creativiteit, alertheid en stressbestendigheid van onze mannen werd flink op de proef gesteld.” 

De oplossingen

“We hebben Daikin Altherma 2 warmtepompen geïnstalleerd. De relatief kleine units behoefden geen waterpompen met enorme capaciteit. Verwarmen is het hoofddoel van de pompen, de koelfunctie hebben we begrensd tot maximaal 18 graden, dit om condensvorming te voorkomen.”

Waarom Daikin?

“Daikin heeft een perfecte prijs-kwaliteitverhouding, waardoor wij de klant topkwaliteit konden bieden binnen het gestelde budget. Daarnaast is de samenwerking met Daikin erg fijn, ze denken met ons mee, bekijken samen met ons vooraf de werklocaties, en geven dankbare adviezen. Een servicetechnicus van Daikin is een dag bij ons langsgekomen om onze medewerkers instructies te geven over de technische toepassingen. Bovendien, het serviceniveau is hoog, een telefoontje naar Daikin is genoeg, ze lossen elk probleem meteen op.”

Duurzaamheid

“Energiebesparing was een belangrijke doelstelling. Zo hebben we een maximaal aantal zonnepanelen gemonteerd op het dak. De panelen leveren energie voor onder meer de warmtepompen. Voor de centrale verlichting hebben we ledlampen gebruikt, en sensoren schakelen de verlichting automatisch in als er iemand passeert. Bovendien is het hele gebouw gasvrij, dat spaart veel CO2-uitstoot.”

Het resultaat

“Met een voldaan gevoel kijk ik terug op een geslaagd project. Het aangezicht van Zwolle is weer een stukje mooier geworden. Verder hebben we een goede balans gevonden tussen kosten en kwaliteit. En ondanks de hectiek op de werkvloer hebben alle partijen hun rust bewaard en is de communicatie constructief geweest. Fijn is dat.”