Pola Installatietechniek

De Steck, Doetinchem

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Pola Installatietechniek www.pola.nl

Opdrachtgever

De Steck

Categorie

Smart Buildings

Het project

Het begin

Elke Doetinchemmer weet de oude bibliotheek te vinden. Het gebouw is erg bekend in de regio en veel bewoners hebben de bieb met plezier bezocht. Tenminste, in vroegere tijden. In 2011 verhuisde de bibliotheek en de gemeente wist zich geen raad met het pand uit 1976. Sloop lag voor de hand aangezien het gebouw behoorlijk gedateerd was. Uiteindelijk kwam er toch een ander plan: de oude bibliotheek moest een broedplaats worden voor duurzame ideeën, met plek voor 38 kleine en grotere innovatieve bedrijven. Dat betekende dat het pand gesplitst moest worden in kantoren, werkplekken, vergaderruimtes, een beursvloer en een horecagelegenheid. Installatiebedrijf Pola uit Zevenaar werd betrokken bij de engineering en realisatie.

De uitdagingen

“Een mooi project”, vertelt bedrijfsleider Marco Velsink van Pola. “Maar ook een project vol uitdagingen. Het gebouw zit vol met betonnen spanten van wel 80 centimeter hoog. Daar konden we niet doorheen boren, dus we moesten de installaties er heel creatief omheen bouwen. Ook wilden we dat alle 38 ruimtes afzonderlijk regelbaar waren; zowel wat betreft temperatuur als qua ventilatie. Het doel was om het pand – met energielabel G – minimaal drie energielabels zuiniger te maken.”

De oplossingen

“We hebben gebruikgemaakt van het VRV heat recovery-systeem. Dit systeem wisselt eerst warmte en koude uit, bijvoorbeeld tussen de zon- en schaduwzijde van het pand. Pas als er een tekort is, gaat de luchtwarmtepomp werken om de benodigde extra warmte of koude op te wekken. Dankzij satellietunits in iedere kamer is de temperatuur per ruimte te regelen. Daarnaast heeft iedere ruimte ook een eigen VAM WTW-unit voor de ventilatie. De lucht van deze units wordt via de satelliet-binnendelen de ruimte ingeleid. Dat betekent dat je ook de ventilatie per ruimte in kunt stellen. Het systeem is geluidsarm en levert geen tocht op. Optimaal comfort, dus!”

Waarom Daikin?

“Pola werkt al sinds 1996 nauw samen met Daikin”, vertelt Marco. “Daikin heeft zich in de afgelopen decennia wel bewezen! De installaties zijn zeer betrouwbaar. Bovendien hebben ze de juiste combinaties van producten. De VRV met de satellietunits in combinatie met de WTW-units is fantastisch!”

Duurzaamheid

“De trias energetica was het belangrijkste ontwerpuitgangspunt. Daar horen dingen bij als energiezuinige ledverlichting. Maar vooral de warmte- en koudeuitwisseling dankzij het heat recovery systeem en het vraaggestuurd ventileren, maken dit gebouw tot een ‘Nul op de Meter’-pand.”

Het resultaat

Met trots blikt Marco terug op het hele project: “We hadden een gedateerd maar geliefd pand, dat al jaren leegstond door de complexe opbouw. Nu staat er een fantastisch innovatiecentrum, waar de energie vanaf straalt. De combinatie van vraaggestuurd opwarmen en afkoelen én vraaggestuurde ventilatie is zeer innovatief. De deskundige blik van onze ontwerpers en de producten van Daikin maakten dit mogelijk. Bij een recente meting bleek dat we het pand geen drie energielabels zuiniger hebben gemaakt, maar vijf! Dat het binnenklimaat optimaal is, bleek wel tijdens de warme, droge periode afgelopen zomer. Veel mensen uit omringende kantoorgebouwen kwamen zo nu en dan in De Steck werken, vanwege het aangename binnenklimaat.”