Koelplan

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Koelplan www.koelplan.nl

Opdrachtgever

Twentse Bierbrouwerij

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

De Zegger is een begrip in Hengelo. Eind 2015 sloot de feestaccommodatie; drie jaar later heeft de oude boerderij een metamorfose ondergaan. Veel glas zorgt voor een moderne uitstraling. In het complex zit nu de Twentse Bierbrouwerij, met proeflokaal en meerdere zalen. “De nieuwe eigenaar wilde een duurzaam en innovatief klimaatsysteem”, vertelt Edgar Teune, directeur/eigenaar van Koelplan Hengelo. “Hij wilde daarmee in de pas lopen met de panden op het naastgelegen high tech-park van Thales.”

De uitdagingen

De uitdagingen hadden te maken met de ouderdom van het pand. Er waren twee belangrijke voorwaarden waaraan het team van Koelplan Hengelo moest voldoen: het pand mocht buiten zijn karakter niet verliezen en binnen moest de installatie bijdragen aan de industriële beleving van het pand. Verder moesten de ruimtes en zalen afzonderlijk en snel te verwarmen en te koelen zijn. Edgar: “Wij stonden toen voor de vraag: waar laat je twee luchtbehandelingskasten van 12.5000 m3/h voorzien van warmtekering en een VRV Heat Recovery-systeem met 21 grote binnendelen en bijbehorende luchtverdeelslangen en/of nozzlebakken? En hoe installeer je die in een oud pand?”

De oplossingen

Uit ruimtegebrek binnen is één luchtbehandelingskast buiten bij de 10 warmtepompen geplaatst. De plek is zorgvuldig gekozen om het contour van het gebouw niet aan te tasten. Voor een industriële beleving binnen is het belangrijk dat bezoekers de installaties ook echt zien. “Installatietechnisch was dat een enorme uitdaging, meer dan als alles is weggewerkt boven een systeemplafond. Zeker in dit oude gebouw met overal trappen, hoogteverschillen, verschillende plafondhoogtes en ondersteuningsbalken.”

Om iedere ruimte afzonderlijk, snel en tegengesteld te kunnen regelen is gekozen voor het VRV Heat Recovery-systeem en de Daikin-luchtbehandelingskasten. Dit vanwege de snel wisselende bezetting van de zalen. “Vloerverwarming was geen optie. Met lucht kun je heel snel verwarmen en koelen, dat kan niet met een trage vloermassa.” Het hele gebouw wordt aangestuurd met de Intelligent Touch Manager. “Er is dus geen dure investering in een gebouw beheersysteem nodig.”

Waarom Daikin?

Edgar: “Het is een uitstekend product. Voor ons ook een heel vertrouwd product, want we zijn één van de grootste Daikin-afnemers in Nederland. Het bedrijf biedt goede ondersteuning en nog een heel belangrijk argument: tien jaar na installatiedatum zijn de reserve-onderdelen nog te krijgen. En nu speelde ook mee dat hun systemen heel goed passen bij een industriële look.”

Duurzaamheid

Dat het pand gasloos zou worden, stond van begin af aan al vast. Edgar: “De opdrachtgever wilde er met het oog op het milieu een duurzaam pand van maken, dus gasloos en energiezuinig. Als bedrijf vinden wij dat een hele normale keuze. Gas zit eigenlijk niet meer in ons systeem, wij praten de hele dag over warmtepompen. Als je een gasketel plus airco afzet tegen een warmtepomp heat recovery dan bespaar je tussen de 50 en 60 procent op het klimaatverbruik.” Daarnaast draagt ook de mogelijkheid om elke zaal en ruimte apart te regelen bij aan energiebeperking.

Het resultaat

De implementatie van de installatie tijdens de bouw heeft wel wat voeten in de aarde gehad, maar het resultaat mag er wezen. “Het was lastig om alles weg te werken en te integreren, maar we zijn trots op het resultaat”, aldus Edgar. “Voor ons is het een voorbeeldproject hoe je ook oude, vervallen panden kunt verduurzamen en weer nieuw leven in blaast.”