MUR Conditioning B.V.

Eminent Groep, Apeldoorn

Installatiebedrijf

MUR Conditioning B.V. http://www.mur.nl

Opdrachtgever

Jan Wacht

Categorie

Comfort

Het project

Het nieuwe bedrijfspand van Eminent Groep, detacheerder en werving- en selectiebureau voor hoger opgeleid technisch personeel, valt op door de mooie mix van moderne architectuur en klassieke elementen. Het pand op voormalig Philips-terrein FizzionParc in Apeldoorn, met een bruto vloeroppervlak van circa 700 m², biedt onderdak aan diverse kantoor- en vergaderruimtes, een kantoortuin, een grote kantine en een dakterras. Het kantoorpand kenmerkt zich door veel open ruimtes, transparantie en licht, onder andere als gevolg van twee grote glasgevels en een vide middenin het pand. De installaties zijn zoveel mogelijk in het zicht gelaten, waarmee het hoofdkantoor perfect aansluit bij haar doelgroep.

Wat maakt het project bijzonder

Voor de klimatisering van het pand is bewust gekozen voor een systeem zonder fossiele brandstoffen; een total solution oplossing waarin verwarming, koeling en ventilatie worden gecombineerd, inclusief de bijbehorende regeling. Het project laat zien dat er relatief eenvoudig een zeer duurzaam kantoorgebouw kan worden gerealiseerd, waarbij energiebesparing en comfortverhoging hand-in-hand gaan. Met het systeem kunnen alle Eminent werknemers iedere ruimte afzonderlijk koelen of verwarmen. Zo wordt voor iedere werknemer een perfect werkklimaat gecreëerd, waarbij heat recovery efficiënt warmte en koude tussen de verschillende ruimtes uitwisselt. Waarmee tot vijftien procent meer rendement kan worden behaald.

De techniek achter het project

Gekozen is voor VRV IV heat recovery warmtepompsysteem, waarin drie revolutionaire innovaties worden gecombineerd. Extra rendement en comfort wordt behaald dankzij een revolutionaire variabele temperatuurtechnologie, waarbij de VRV IV heat recovery de koudemiddeltemperatuur en het volume steevast aanpast aan de klimaatvereisten in het gebouw. Daardoor kan er een optimaal seizoenrendement worden gerealiseerd. Met niet alleen een rendementsverhoging van 28 procent, maar ook een verbeterd comfort als resultaat. Doordat het koudemiddel op een hogere temperatuur wordt ingeblazen, worden tochtklachtenvoorkomen. De intelligente Touch Manager van Daikin – een mini-gebouwbeheersysteem – biedt optimale energiebeheermogelijkheden, waarbij verwarming, koeling en ventilatie middels een regeling beheerd en beheerst kunnen worden. Dit kan zowel lokaal, via bedienpanelen op de wand als decentraal, middels een webinterface. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming. Koeling geschiedt via de lucht, waarvoor op elke verdieping cassette-units zijn geplaatst die tevens dienstdoen als bijverwarming. In de kantoorruimtes is Daikin cassettemodel Fully Flat geplaatst, in de kantoortuin op de eerste verdieping is gekozen voor cassettemodel Roundflow. Uniek aan deze cassettes is dat ze 360˚ uitblazen, waar collegasystemen dit vierzijdig doen. Een betere luchtverdeling in de ruimte en minder hoge luchtsnelheden zijn het resultaat, waardoor meer comfort wordt ervaren.

Product overzicht

 • 1 x REYQ16T VRV

 • 1 x BS10Q14AV1 omschakelbox 10 poorten
 • 1 x BS1Q16A omschakelbox 1 poort
 • 4 x FXFQ50A Roundflow cassette
 • 5 x FXZQ25A Fully Flat cassette
 • 2 x FXZQ32A Fully Flat cassette
 • 1 x HXY125A lage temperatuur hydrobox
 • 1 x VAM1000FC WTW ventilatie
 • Refnetjoints       
 • Intelligent Touch Manager
 • Bedrade afstandsbediening
 • Roundflow paneel cassette
 • Voorverwarmer ventilatie unit