Team Hiensch Engineering, Koel-MY en Piet Butter installatietechniek

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Winnaar 2018

Installatiebedrijf

Team Hiensch Engineering, Koel-MY en Piet Butter installatietechniek www.hiensch.nl/

Opdrachtgever

KBK Bouwgroep

Categorie

Smart Buildings

Het project

Het begin

Onze opdrachtgever KBK bouwgroep ondergaat de laatste jaren de transitie naar een nieuwe generatie directie en medewerkers welke zich meer en meer richt op duurzame relaties en projecten. De vraag aan ons was om hierbij hun bestaande pand te verbouwen en uit te breiden naar een modern kantoorgebouw dat deze toekomstgedachte weerspiegeld en waar duurzaamheid een zichtbaar belangrijke rol in speelt. Modern, gasloos, energieneutraal, smart en het hoogste comfort voor haar medewerkers en bezoekers zijn hierbij als ontwerprichtlijnen meegegeven.

De uitdagingen

Het huidige pand aan de Morseweg in Volendam doet al jaren dienst als hoofdkantoor van de KBK bouwgroep en moest tijdens de verbouwing deels operationeel en in gebruik blijven. Ook zijn er afdelingen in het bestaande gebouw die recent vernieuwd waren en geïntegreerd moesten worden in het nieuwe ontwerp. Bij het ontwerp is rekening gehouden dat de nieuwe installatie in delen opgebouwd wordt en ook in delen in bedrijf gesteld kan worden. Hiertoe is samen met opdrachtgever ook een faseringsplan voor de realisatie opgesteld. Daarnaast is er door de architect een aansprekend ontwerp gemaakt met een volledig nieuwe transparante gevel. Om ook hier het maximale comfort te kunnen bereiken is een uitgekiend klimaatconcept bedacht dat zowel voor de nieuwbouw vleugel als in het verbouwde gebouwdeel het toepasbaar is en voor de gebruikers als eenduidig en aangenaam wordt ervaren.

De oplossingen

De integrale benadering van gebouw, installaties en gebruikers is de sleutel tot de oplossing van dit vraagstuk. De transmissie en koellast wordt beperkt door toepassing van hoogwaardige isolatie, HR++ glas en automatische gestuurde binnenzonwering. Voor het basiscomfort is vloerverwarming aangebracht die de basistemperatuur regelt. Een VRV-systeem met individuele units per ruimte zorgt voor de naregeling. Dit systeem is modulair opgezet opdat aanpassingen naar nieuwe ruimte indelingen in de toekomst eenvoudig gerealiseerd kunnen worden zonder hiervoor de installaties te hoeven aan te passen. Alle verlichting is uitgevoerd als energiezuinige LED verlichting met Dali sturing. Hierdoor is voor elke individuele gebruiker en/of functie het lichtnivo in te stellen. Gebruikers kunnen zelf hun omgeving beïnvloeden door instelling van ruimtetemperatuur, lichtsterkte, zonwering en te openen ramen. Echter de gebouwinstallaties zijn intelligent. Elke ruimte is voorzien van aanwezigheidsdetectie voor de schakeling van klimaat, licht en zonwering. Zo wordt het basis comfort nivo tijdens bedrijfsuren in elke ruimte geregeld op basis van vooraf ingestelde waarden, en hoeft de gebruiker alleen zijn voorkeuren aan te passen. Klimaat, verlichting, zonwering, beveiliging en domotica zijn allen gekoppeld op een gebouwbeheersysteem, dat zowel lokaal als centraal te bedienen is.

Waarom Daikin?

Voor de klimaatinstallatie passen we het VRV-IV systeem van Daikin toe voor zowel verwarming als koeling. Door de technologie van variabele koudemiddeltemperatuur past het VRV IV-systeem de snelheid van de invertercompressor en de koudemiddeltemperatuur continue aan, afgestemd op de benodigde capaciteit en de gebouwbelasting. Zo wordt altijd een optimaal comfort gerealiseerd, een belangrijk uitgangspunt voor onze klant. Per bouwdeel is een watergekoelde buitenunit RWEQ-Y voorzien (totaal 6 stuks) welke allen aangesloten op een collectieve gesloten bodemwisselaar waar de uitwisseling van warmte en koude plaats vindt. De bodemwisselaar bestaat uit 32 collectors welke tot 175m diep gaan. Voor de binnen units zijn plafond inbouwmodellen FXSQ-A toegepast, welke middels hoog inducerende wervelroosters de ruimtes toohtvrij klimatiseren. De vloerverwarming is aangesloten op een separate water-water koelmachine EWWQ welke ook is aangesloten op de bodemwisselaar. Alle units worden geregeld middels de Intelligent Touch Manager van Daikin, welke op zijn beurt weer communiceert met het gebouwbeheersysteem. Dit geldt ook voor de bestaande VRV-III systemen in het te handhaven bouwdeel, waardoor deze nu ook volledig geïntegreerd zijn in het GBS. De toepassing van hoogwaardige technologie en verregaande integratie met overige installaties vraagt een partner die weet waar hij het over heeft en oplossingen kan aandragen als daarom gevraagd wordt. De expertise van Daikin en haar medewerkers heeft ons hierin goed geholpen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in alle facetten van het ontwerp doorgevoerd. Het gebouw met een hoogwaardige schil en glas, hoog rendement warmteterugwinning op de ventilatie, energiezuinige LED verlichting met daglichtregeling en 238 PV panelen op het dak. Het VRV systeem zorgt er voor dat de warmte en koude eerst onderling wordt uitgewisseld alvorens nieuw op te wekken. En dan natuurlijk de energiezuinige warmte en koude opwekking middels warmtepompen aangesloten op een gesloten bodemcollector. Dit alles heeft er voor gezorgd dat de bestaande gasaansluiting uit het pand is verwijderd en er een energie neutraal gebouw is gerealiseerd.

Het resultaat

Een groot deel van de verbouwing is inmiddels achter de rug en de kantoren zijn al in gebruik genomen door de enthousiaste medewerkers die genieten van hun nieuwe omgeving en het aangename werkklimaat. De opzet van de installaties met meerdere warmtepompen voor de verschillende bouwdelen heeft het mogelijk gemaakt om delen eerder in gebruik te kunnen nemen. Aan de nieuwbouwvleugel wordt nog de laatste hand gelegd, voor het kerstreces zal ook dit gereed zijn. Met de realisatie van het nieuwe KBK hoofdkantoor aan de Morseweg is dan het eerste gasloze en energieneutrale kantoorgebouw van Volendam een feit!