KTS Schreurs Koeltechiek

Hotelboot Riverbär, Mülheim an der Mosel

Installatiebedrijf

KTS Schreurs Koeltechiek http://www.kts.nl/

Opdrachtgever

Van Lier Installatietechniek Maasbracht

Categorie

Smart Buildings

Het project

4-sterrenhotel Weisser in Mülheim breidt haar hotel uit met hotelboot Riverbär. De boot heeft meer dan 60 bedden in bijna 30 tweepersoonshutten en drie suites - plus een restaurant, een lounge, een cocktail bar en een bistro. Het benedendek is volledig opnieuw opgebouwd. KTS Schreurs is door Van Lier Installatietechniek benaderd om een passende oplossing te zoeken voor het, onafhankelijk van elkaar, koelen en verwarmen van alle hotelkamers. Ruimte voor een luchtgekoelde VRV was er niet, dus is de keuze gemaakt voor de watergekoelde versie.

Wat maakt het project bijzonder

Hotelboot Riverbär is een uniek project met een innovatieve oplossing die in de toekomst meer toegepast zal worden. Ook voor kleinschaligere projecten op het water.

De techniek achter het project

De hotelboot is koeltechnisch in 3 secties verdeeld:
Waterzijdig heeft Van Lier Installatietechniek, de installaties gekoppeld aan 2 beunkoelers. Beunkoelers zijn eigenlijk warmtewisselaars die onder de boot in een veilige nis in het water hangen. Dit is een gesloten systeem dat gevuld is met glycol. Hierbij mogen temperaturen bereikt worden van -5 Graden Celcius.
Een aardwarmtepomp op het water:  beunkoelingen zijn al langer bekend in de scheepsbranche, maar nog nooit uitgevoerd met een 3-pijps watergekoeld VRV Systeem van Daikin, waar zowel mee gekoeld als verwarmd kan worden. Voor de aansturing van het systeem heeft KTS Schreurs gekozen voor de vereenvoudigde wandbedieningen, zodat de eindgebruiker makkelijk de ventilatorsnelheden en de temperatuurinstellingen kan wijzigen.
Bij de receptie is de  “iTouch Manager” geïnstalleerd. De voordelen hiervan zijn dat er in 1 oogopslag wordt gezien wat de temperaturen per kamer zijn. Alle instellingen kunnen worden gewijzigd vanaf de receptie, zodat de kamer vooraf kan worden geconditioneerd. De gast komt dan aan in een warme of koele kamer.

Product overzicht

  • 3x Watergekoelde VRV 3- pijpssysteem (totaal 36 Pk)

  • 34 stuks plafond inbouwsystemen FXDQ
  • 34 stuks wandbedieningen
  • 1x i Touch Manager