BinnenKlimaatExpert

Huawei, Ismaning (Duitsland)

Installatiebedrijf

BinnenKlimaatExpert https://binnenklimaatexpert.nl/

Opdrachtgever

Huawei

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Huawei, de Chinese gigant in telecommunicatieapparatuur, opereert succesvol op de Europese markt. De multinational bouwt een nieuw kantoor in het Duitse Ismaning, nabij München. Ze wensen een gasvrij gebouw met een modern koel- en warmtesysteem. Opmerkelijk, de Culemborgse installateur Binnenklimaatexpert kreeg de opdracht. Eigenaar Albert van Ingen: “Huawei is selectief met betrekking tot de partijen waarmee ze samenwerkt. Natuurlijk hadden ze een Duitse installateur kunnen contracteren. Maar wij hadden het vertrouwen van Huawei al gewonnen met eerdere opdrachten voor hen in Nederland. Aan ons de vraag om een optimaal binnenklimaat te realiseren, in slechts drie weken tijd. Voor de verwarming hebben we cassette-units gebruikt op de verdiepingen, en losse units in de serviceruimte. Op het dak plaatsten wij twee warmtepompen, van waaruit een leidingenstelsel door het gebouw loopt. Uniek hierbij is dat wij de verbindingen van de koperen leidingen hebben geperst in plaats van lassen of solderen. Immers, lassen geeft roetvorming aan de binnenkant van elektrische expansieventielen, wat tot storingen kan leiden. Persen is een schone manier van verbinden, deze werkwijze is in opkomst, daarin lopen wij voorop.”

De uitdagingen

“Een project doen in Zuid-Duitsland is voor ons uniek”, vertelt Albert. “Tegelijk is het logistiek een hele onderneming om mankracht en materieel te mobiliseren op grote afstand. Neem daarbij de krappe tijdsspanne van drie weken waarbinnen we de klus moesten klaren, dat is echt een uitdaging. Daarnaast moesten we technologische een omweg maken bij het installeren van het gebouwbeheersysteem, dat normaliter gekoppeld is aan wifi. De strenge veiligheidsprotocollen bij Huawei stonden het ons niet toe om gebruik te maken van hun netwerk. Met gebruik van Cradlepoint realiseerden we een goed functionerend alternatief voor wifi.”

De oplossingen

“Het Daikin VRV-systeem vormde het fundament van onze klimaatinstallatie. Voor de luchtverplaatsing in de binnenruimten kozen we voor het Daikin cassettemodel Round Flow, dat lucht in de hoeken blaast, waardoor er circulatie ontstaat. Het hele systeem bewaken wij op afstand met het Daikin gebouwbeheersysteem ITM.”

Waarom Daikin?

“Daikin is een A-merk dat hoogstaande apparatuur levert. Bovendien, het serviceniveau en de technische ondersteuning zijn heel goed. Ze denken echt me ons mee, op een laagdrempelige wijze, staan altijd klaar om te helpen waar nodig. Daikin heeft veel meer monteurs in dienst dan veel andere fabrikanten, waardoor ze snel ter plekke zijn in geval van calamiteit. Sterker, toen we voor Huawei in Ismaning gingen werken, verzekerde Daikin ons dat ze in geval van nood van Nederland naar Zuid-Duitsland zouden rijden om ons te ondersteunen. Dat gaf ons des te meer vertrouwen om dit project aan te gaan.”   

Duurzaamheid

“We hebben kantoorruimten gasvrij gemaakt, en daarmee CO2-neutraal. Bovendien, het rendement van een gasgestookte cv-ketel ligt rond de 95 procent, bij het VRV-systeem is dat wel 200 tot 300 procent. Dat geeft flinke energiebesparing.”  

Het resultaat

“Huawei toonde zich uitermate tevreden over ons werk, dat is heel fijn om te horen. Aangezien we het systeem op afstand blijven monitoren voor Huawei, kunnen we ook in toekomst een gestroomlijnde klimaatbeheersing blijven garanderen, mooi is dat.”