Thermofrost Projecten

Imres B.V., Lelystad

Installatiebedrijf

Thermofrost Projecten https://www.thermofrost.nl/

Opdrachtgever

Imress B.V.

Categorie

Innovatie

Het project

Imres B.V. is een internationale leverancier van medische artikelen. Deze artikelen worden opgeslagen in twee grote opslaghallen in Lelystad. De hallen zijn uitgebreid van 50 naar 100 meter lang. Daar ligt voor Thermofrost Projects B.V. de uitdaging om de temperatuur in de hallen zo te reguleren dat elke vierkante meter dezelfde temperatuur heeft. Thermofrost Projects B.V. heeft een complete oplossing bedacht, waarbij ze het mogelijk hebben gemaakt de hallen te kunnen koelen en/of te verwarmen en het uitblaaspatroon aan te passen door het gebruik van slechts één systeem.

Wat maakt het project bijzonder

Thermofrost B.V. heeft een totaaloplossing bedacht door gebruik te maken warmtepompen. Het complex kan hierdoor in de zomer worden gekoeld en in de winter worden verwarmd. Hierbij is gebruik gemaakt van Daikin apparatuur met air socks/textiele luchtverdeelslangen  die dus zowel kunnen koelen als verwarmen. Daarnaast is het mogelijk de uitblaaspatronen aan te passen. Het unieke hieraan is de luchtverdeling over de hele lengte van de hal. Thermofrost B.V. heeft het mogelijk gemaakt om twee hallen van 100 x 20 meter op temperatuur te houden.

De techniek achter het project

De vraag van de opdrachtgever was  een koelsysteem te installeren. Thermofrost B.V. heeft de klant geadviseerd om ook gebruik te maken van warmtepompen. Hiermee bespaart de opdrachtgever in de winter het gebruik van aardgas. In beide hallen zijn vier grote warmtepompen gemonteerd. Deze units hebben een vermogen om per stuk 25 kW te koelen en/of te verwarmen en worden aangestuurd met één regelsignaal.

Natuurlijk moest de lucht op een juiste manier de ruimte worden ingeblazen. Hiervoor werden air socks gemonteerd van 80 meter lang per stuk. Normaliter worden aparte socks gebruikt voor het koelen en verwarmen. Dit was niet gewenst. Daarom heeft Thermofrost B.V. een oplossing bedacht die de warme en de koude lucht door dezelfde socks kan laten verplaatsen. Op het moment van koelen wordt lucht aan de bovenkant van de sock uitgeblazen. Op het moment van verwarmen gaat een motor draaien die een interne flap omzet, waardoor de warme lucht via de onderkant wordt ingeblazen. Ondanks het gebruik van airsocks voor koude en warme lucht, wordt de lucht vanuit de elf meter hoge sock naar de grond geblazen.

Product overzicht

  • 8x RXYQ8T8 VRV<COMP<H/P

  • 8x FXMQ250MB VRV satellietmodel - Hoge ext.stat. druk
  • 2x BRC1E53A Bedrade Afstandsbediening
  • 2x RTD-10 Besturingsprint Modbus, 0-10V, weerstand
  • 8x KRCS01-4 Bedrade afstandsvoeler. Opnemer voor ruimtetemperatuur