Aircoheat B.V.

Internationale School van Amsterdam, Amsterdam

Winnaar 2018

Installatiebedrijf

Aircoheat B.V. www.aircoheat.nl

Opdrachtgever

Internationale School van Amsterdam

Categorie

Comfort

Het project

De Internationale School van Amsterdam is een particuliere school in Amstelveen die Engelstalig onderwijs aanbiedt voor de leeftijdsgroepen van 3 tot 19 jaar. De leerlingen bestaan voornamelijk uit kinderen van expats. De school werd opgericht in 1964 en heeft een capaciteit van 950 leerlingen, van wie de grootste groepen uit de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen komen. 

Juist doordat de leerlingen uit verschillende landen komen met een ander klimaat moest er een oplossing komen op het gebied van verwarming en verkoeling. De bron die aanwezig was, gaf niet voldoende capaciteit om daar verschillende units op te zetten. Aircoheat B.V. heeft daarom gekozen voor een tweepijps luchtgekoeld VRV systeem van Daikin, zodat cassettes de ruimtes kunnen gaan koelen en verwarmen. Dit is samen met een intelligent Touch Manager geplaatst, zodat per ruimte de temperatuur kan worden ingesteld.

Wat maakt het project bijzonder

Een groot gedeelte van de school moest tijdens de zomersluiting worden voorzien van een compleet nieuw klimaatsysteem. Hierbij moest rekening gehouden worden met ventilatie, verwarming, bestaande koeling en verschillende clusters. Door de grootte van de school zijn er diverse clusters die op andere tijden beginnen en stoppen, maar ook die een apart systeem hebben. Door de verschillende zijdes, daken en verdiepingen heeft iedere cluster zijn eigen klimaat. Met het nieuwe systeem is er voor gezorgd dat iedere cluster zijn eigen temperatuur kan regelen.

Er is gekozen voor vloerthermostaten, waardoor er vloer- en ruimtesensoren zijn. Dit betekent dat wanneer er geen leraren of leerlingen aanwezig zijn, het systeem  automatisch wordt afgesloten. Ook is er rekening gehouden met kinderen die stil zitten in de schoolbanken in ruimtes met een hoog plafond, zodat ook zij een comfortabele temperatuur ervaren.

Aircoheat B.V. heeft gekozen voor Daikin, omdat door de goede samenwerking, complete voorbereiding en wijze van communicatie en advies het systeem in een zeer korte tijd gemakkelijk kon worden geplaatst als een plug & play systeem. Hierbij is gekeken naar alle facetten en mogelijkheden om energie te besparen en moest er een koppeling gemaakt worden met het bestaande regelsysteem van Priva. Er is ook met een energieadviseur gekeken hoe dit het beste kan worden geregeld. Zo is er besloten om dieper te investeren, om daar uiteindelijk meer rendement van te hebben en uiteindelijk moeten de ketels overbodig zijn.

De techniek achter het project

In de grote ruimtes is er gebruik gemaakt van de “Roundflow” cassettemodellen. Doordat de kinderen in de schoolbanken zitten, mogen er ook geen problemen komen met luchtverdeling, luchtsnelheden of de lucht worden ervaren als tocht. Dat is ook waarom we hebben gekozen voor
de “Roundflow” cassettes. In de kleine ruimtes zijn er “Fully Flat” cassettemodellen geplaatst.

Verder is er gekozen voor de intelligent Touch Manager (iTM) van Daikin, want die gaat samenwerken met het gebouwbeheersysteem. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de verwarming, koeling en ook de ventilatie worden aangesloten op de iTM, waarbij alles met elkaar samenwerkt. Hierdoor wordt het rendement ook verhoogd.

Door het gemak van monteren en de juiste ondersteuning van Daikin zijn beide configuraties geplaatst in 6 weken.

Product overzicht

 • 22x VRV IV Non Continuous Heating (RXYQ-T) 

 • 107x VRV FXFQ-A - Round flow cassette 
 • 108x VRV FXZQ-A - Fully flat cassette 
 • 149x Refnet branch piping kit 
 • 4x VRV FXAQ - Wall mounted 
 • 1x Intelligent Touch Manager 
 • 165x Remote Controller 
 • 106 x Sensor kit 
 • 45x Sensor kit (white) 
 • 107x Standard decoration panel 
 • 54x New decoration panel (white) 
 • 6x Outdoor unit multi connection piping kit for 2 modules 
 • 2x iTM Plus Adaptor