Globaltec

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Globaltec www.globaltec.nl

Opdrachtgever

Akerbouw B.V., burger- en utiliteitsbouw

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Ze zijn groot en imposant; de tractoren, maaidorsers, veldspuiten en andere landbouwmachines van John Deere. Aannemer Akerbouw bouwt voor importeur Kraakman in het Noord-Hollandse ’t Zand een nieuwe vestiging voor de landbouw-, tuin- en parkmachines van het Amerikaanse merk. Dat kan niet anders dan een ‘huge’ gebouw zijn. “2500 vierkante meter, acht meter hoog”, weet projectleider Jeroen de Heer van Installatiebedrijf Globaltec B.V. in Utrecht. “Voor een bedrijf zoals Globaltec, gespecialiseerd in duurzame klimaatoplossingen, is dit een fantastische opdracht.”

De uitdagingen

De vestiging bestaat uit vier delen. De showroom, de werkplaats en de opslagruimte hebben geen tussenverdieping en zijn dus grote, open en hoge ruimtes; de kantoren hebben een verdiepingsvloer. Alle vier de ruimtes hebben hun eigen temperatuurwens. De showroom en de kantoren moeten het hele jaar door een constante temperatuur hebben. In de werkplaats moet het altijd minimaal 20°C zijn; in de opslag minimaal 12°C. Jeroen: “Omdat het totaal verschillende ruimtes zijn, vraagt dat ook om verschillende klimaatsystemen. Duurzaam dus elektrisch, geen gas. En verder was de wens om met één regeling alle installaties te kunnen aansturen: één touchscreen, geen aparte programma’s en bediening.”

De oplossingen

In de kantoren is gekozen voor luchtverwarming en -koeling en is het VRV Heat Recovery-systeem met 15 binnendelen toegepast. Een AHU-luchtbehandelingskast zorgt er voor de ventilatie. Gezien de grootte van de opslagruimte en de werkplaats is daar gekozen voor vloerverwarming en -koeling via respectievelijk 1 en 2 Altherma warmtepompen van 16 kilowatt. Jeroen: “In de werkplaats en opslag zit geen koeling. In de werkplaats gaan bij extreme hitte de deuren open.” Een vierde Altherma waterpomp is voor de showroom. De hoge showroom heeft een dubbelsysteem: luchtkoeling en -verwarming én vloerverwarming. “Als extra is daar ook een Biddle-luchtgordijn geïnstalleerd. Die is aangesloten op het VRV-systeem.”  

Waarom Daikin?

Jeroen: “Vaak moet je voor al die verschillende systemen bij meerdere fabrikanten zijn. Het voordeel van Daikin is dat we daar terechtkonden voor alle systemen. En dat je met de relatief goedkope Daikins Intelligent Touch Manager vanaf één centrale interface de installaties in je hele gebouw kunt beheren. Ook bijvoorbeeld het Biddle-luchtgordijn in de showroom.”

Duurzaamheid

Jeroen: “Het is voor aannemers soms nog verleidelijk om met hybridesystemen gas te gebruiken, zeker in zulke grote ruimtes. Als je een opslag goed isoleert, dan wordt er niet veel gestookt. Dan is het makkelijker en goedkoper een klein gasketeltje op temperatuur te houden dan een warmtepomp te installeren. Toch is daar hier bewust niet voor gekozen.” Er zijn meer voorbeelden van duurzaamheidsaspecten die eruit springen. Zo wordt bij koeling van de kantoorruimtes de vrijgekomen warmte toegevoegd aan het luchtgordijn. “En we hebben een oorspronkelijk geplande, grote chiller vervangen voor de vier warmtepompen met meer rendement.”

Het resultaat

Jeroen en zijn team zijn trots op het project. “Voor ons is het een groter project, uitgevoerd met mooie materialen en regeltechnisch helemaal in orde. Het is mooi om gezamenlijk zo’n energiezuinig pand te bouwen en te laten zien dat dat mogelijk is zonder gas en zonder hoge energierekening.”