Engie Service Noord B.V.

kantoorgebouw KR poststraat, Heerenveen

Installatiebedrijf

Engie Service Noord B.V. http://www.engie-services.nl/

Opdrachtgever

Hinke Fongers Beheer BV

Categorie

Comfort

Het project

Het kantoorpand aan de KR Poststraat in Heerenveen voldeed niet meer aan de eisen van nu. De eigenaar wil in zijn pand een comfortabele werkomgeving creëren voor zijn (potentiele) huurders. Het verouderde systeem koelde en verwarmde het gebouw onvoldoende. Daarnaast werd alles centraal geregeld, waardoor individuele huurders niet naar eigen wens de temperatuur konden aanpassen. Engie Service Noord B.V. is gevraagd om de bestaande installatie te verbeteren en aan te passen. Het centraal geregelde klimaatinstallatie heeft plaats gemaakt voor een systeem waarbij het binnenklimaat per verdieping en per ruimte is te regelen. Naast de verbetering in comfort is duurzaamheid en energiebesparing ook een wens van de opdrachtgever.

Wat maakt het project bijzonder

Het pand was voorzien van topkoeling. Deze was niet meer toereikend voor een aangename werkomgeving. Door de oude installatie te vervangen is een hoger rendement gerealiseerd en het energieverbruik teruggedrongen. Ook het regelen van de temperatuur per ruimte is in de nieuwe situatie mogelijk gemaakt. Dit is natuurlijk een ultieme verbetering op het gebied van comfort. De huidige huurders hadden klachten met betrekking tot de temperatuur. Het was vaak te warm of juist te koud. Door de centrale regeling van de temperatuur, was het niet mogelijk om dit naar behoefte aan te passen. Ook kon er geen rekening worden gehouden met de mate van belasting op de gevel, door bijvoorbeeld warmte van de zon.

De techniek achter het project

De topkoeling op het dak is een luchtbehandelingskast, welke voorzien was van een koelbatterij en een CV batterij. Deze zijn vervangen door een warmtepompinstallatie welke een hoger energetisch rendement heeft. Enkel het gebruik van een luchtbehandelingskast is niet toereikend om het gehele pand voldoende te koelen of verwarmen daarom is gekozen om per verdieping twee VRV systemen te plaatsen. Door de combinatie van een luchtbehandelingskast met warmtepomp op het dak en VRV systemen op elke verdieping kan in het hele pand de juiste temperatuur worden bereikt. En door de slimme installatie kan de temperatuur in elke ruimte naar wens worden aangepast. Daarnaast zijn alle systemen gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem. Zo kan ook op afstand alles worden beheerd.

Product overzicht

  • 2x ERQ200AW1 400 volt condensing unit 20kW

  • 8x RXYQ8T8 VRV warmtepomp buitendeel
  • 56x FXSQ32A VRV satellietmodel
  • 40x KHRQ22M20T Refnet Joint t.b.v. 2-pijps koelleidingsysteem
  • 8x KHRQ22M29T9 Refnet Joint t.b.v. 2-pijps koelleidingsysteem
  • 1x DCM601A51 Intelligent Touch Manager
  • 56x BRC1E53A Bedrade Afstandsbediening
  • 1x LBK ADT10F ADT10FCD1-17-23018- 17000m3/h-REV1 1 23.184,75
  • 1x ADT10F_OPTIONS ADT10FCD1-17-23018- OPTIONS-REV1