Waterman Installatietechniek B.V.

Mango, Breda

Installatiebedrijf

Waterman Installatietechniek B.V. https://www.waterman.nl/

Opdrachtgever

Mango

Categorie

Smart Buildings

Het project

Mango is een Spaanse winkelketen met winkels over de hele wereld, waarbij er onlangs ook een winkel is geopend in Breda bestaande uit twee verdiepingen. Voorheen bestond het pand uit meerdere kleine winkels, die nu voor Mango zijn samengevoegd tot één grote winkel met een begane grond en een eerste verdieping.

Hierdoor is er een nieuwe klimaatoplossing geïnstalleerd die voldeed aan de wensen van de klant: geluidsarm, geen gevoel geven van tocht, het klimaat moet als prettig worden ervaren en onafhankelijk van de periode van het jaar moet de installatie kunnen koelen of verwarmen.

Wat maakt het project bijzonder

De klimaatproducten dienden te worden aangesloten op een koelwatercircuit van het winkelcentra, aangezien er geen mogelijkheid bestond om de buitendelen op het dak te plaatsen. Om die reden zijn er per winkel een aanvoer- en retourleiding. Deze leidingen komen het winkelpand binnen en daar stroomt water van circa dertig graden doorheen, wat het systeem zal gaan koelen en opwarmen.

De bouwtijd moest zo kort mogelijk zijn, zodat de winkel zo snel mogelijk geopend kon worden. In de gehele bouwperiode had Waterman Installatietechniek B.V. anderhalve week de tijd voor het installeren van de klimaatinstallatie. Daarom is er vooraf goed gekeken welke systemen compleet aankomen en snel kunnen worden geïnstalleerd. Volgens Waterman Installatietechniek B.V. zijn de product van Daikin plug-and-play, waardoor het voor hen alleen nog een kwestie was van aansluiten.

De techniek achter het project

De uitdaging was voornamelijk hoe er voldoende capaciteit uit het koelcircuit gehaald kon worden om de installatie te koelen. Er moest namelijk rekening worden gehouden met de oude aansluiting van de eerdere winkels, omdat er op iedere etage drie koelaansluitingen waren en één aansluiting niet over voldoende capaciteit beschikt voor de gehele nieuwe winkel. Er is daarom gekozen om per verdieping meerdere aansluitingen te gebruiken om hetzelfde systeem te kunnen koelen.

De klant wil zelf de temperaturen kunnen inregelen. In verband met het stijgen van de warme lucht zal de eerste verdieping vaak warmer zijn en zal daar meer gekoeld worden dan op de begane grond. Hierdoor is gekozen voor een compleet gescheiden systeem per verdieping.

Product overzicht

  • 2x RWEYQ10T8 VRV warmteterugwinning watergek. buitendeel

  • 2x RWEYQ8T8 VRV warmteterugwinning watergek. buitendeel
  • 7x FXSQ125A VRV satellietmodel
  • 3x KHRQ22M29T9 Refnet Joint t.b.v. 2-pijps koelleidingsysteem
  • 1x KHRQ22M64T Refnet Joint t.b.v. 2-pijps koelleidingsysteem
  • 3x BRC1E53A Bedrade Afstandsbediening
  • 7x KDAP25A140 Uitblaasplenum tbv type 100-140
  • 7x KRCS01-4 Bedrade afstandsvoeler
  • 1x BHFQ22P1007 Verbindingskit VRV IV 2 pijps, 2 modules