Wiltink Koudetechniek

Noodoperatiekamers in Guadeloupe

Installatiebedrijf

Wiltink Koudetechniek www.wiltink-koudetechniek.nl/

Opdrachtgever

Dennis de Blecourt

Categorie

Innovatie

Het project

Het begin

“Wij installeren vaker koeling voor tijdelijke ziekenhuizen, maar dit was echt een bijzondere opdracht.” Stefan Wiltink is als eigenaar van Wiltink Koudetechniek wel wat gewend. “We werken wel vaker voor projecten ver van huis, zoals op Bonaire. Maar dit project was anders: Modderkolk kwam met de vraag of ik snel koeling kon leveren voor een complex met noodoperatiekamers in een tropisch klimaat van gemiddeld 35 graden. Wij hebben ‘ja’ gezegd en zijn aan de slag gegaan.”

De uitdagingen

De locatie van het project? Guadeloupe, een groep eilanden die net boven het Zuid-Amerikaanse continent liggen. Stefan: “Dat is 7.000 kilometer van Nederland. En er was haast bij. Wij zijn gelijk gaan rekenen: welke installaties hebben we nodig? Hoeveel past er in een scheepscontainer? Uiteindelijk hebben we op maandag rooftop-units besteld bij Daikin. Die zijn woensdag geleverd, en vrijdagochtend vertrok een volle scheepscontainer richting de haven van Antwerpen.” En alle materialen die nodig zijn om de het systeem te installeren? “In de container”, zegt Stefan. “Die zat he-le-maal vol. Ik geloof dat we nog twee centimeter over hadden!”

De oplossingen

“We hebben de units in Nederland al voorzien van aanpassingen zodat de units met het tropische klimaat om kunnen gaan. Dat was geen probleem – we hebben zoveel ervaring met deze Daikin-units dat we weten dat ze het aankunnen. Alleen de standaard units moesten aangepast worden.” Hoe gaat zo’n project verder? “Goed voorbereiden. Zodra onze container op locatie is, willen wij daar aan de slag kunnen– hoe sneller een noodoperatiekamer in gebruik is, hoe beter. Uiteindelijk hebben we ook geholpen bij het plaatsen van het complex. De mensen van Modderkolk hebben ons op hun beurt weer geholpen met de installatie van de koeling."

Waarom Daikin?

“Simpel. We werken vaak met systemen van Daikin: duurzaam en hoge kwaliteit. Het feit dat we zonder aarzeling vier units in Guadeloupe plaatsen toont dat wel aan”, lacht Stefan.

Duurzaamheid

“Het systeem dat wij hebben geplaatst is met afstand het meest duurzame op het eiland – lokale monteurs waren onder de indruk van het lage verbruik, de constante temperatuur én hoe stil de units zijn.”

Het resultaat

“Wij hebben als klein bedrijf koeling geïnstalleerd in een noodoperatiecomplex, 7.000 kilometer van huis. Binnen korte tijd hebben we gezorgd voor een stabiel klimaat in twee operatiekamers, een verkoeverkamer en een clinic. Dit project hebben we volledig operationeel achtergelaten. De noodoperatiekamers worden nu al acht maanden zonder problemen gebruikt. Daar zijn we trots op!”