Installatiebedrijf

Elek Trends www.elektrends.nl

Opdrachtgever

Rademaker

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Rademaker is internationaal een begrip als het gaat om de fabricage van industriële bakkerijmachines. Hun grote industriecomplex in Culemborg omvat onder meer het Rademaker Technology Centre.  Als dit succesvolle bedrijf gaat bijbouwen, gaat het al snel om grote vloeroppervlakten. Aan Elek Trends de eer om een nieuwe assemblagehal van 6200 m2 met daarop een kantoorruimte van 1600 m2 geheel aardgasvrij te maken en energieneutraal. Projectleider Nico Bus zette er samen met zijn team de tanden in. “Een flink project waar we helemaal voor gingen.”

De uitdagingen

“Nieuwbouw is relatief makkelijk aardgasvrij te maken”, zegt Nico. “De grootste uitdaging bij het project Rademaker betrof de grote omvang in combinatie met het strakke tijdschema waarbinnen we moesten werken. Alle kantoorruimtes hebben we voorzien van een ventilatiesysteem en een gecombineerd airco- en verwarmingssysteem op een warmtepomp. In de loods hebben we verwarming aangebracht, ook op een warmtepomp. Een dergelijk groot project vereist een goede werkplanning, zeker gezien het feit dat de bouw aanvankelijk vertraging opliep.”

De oplossingen

“Voor de kantoorruimtes hebben we gekozen voor het Daikin VRV-systeem, 28 kanaalunits met wervelroosters, die een optimale luchtverdeling garanderen. Het ventilatiesysteem met WTW 10.000 m3/h is ook van Daikin, evenals kanaalunits met wervelroosters in het systeemplafond. Het systeem geeft zowel warmte als koelte indien nodig, per ruimte afzonderlijk reguleerbaar, en centraal instelbaar. In de loods hebben we een Daikin 230 KW lucht/water warmtepomp geïnstalleerd die warm water maakt, wij gebruiken deze unit niet voor de koeling. Een buffervat van 2500 liter warm water verwarmt de luchtverwarmers in het plafond, die voor lage temperatuurverwarming zorgen. Blowers blazen de warme lucht naar beneden. Energiebesparing en comfort gaan hier hand in hand.”  

Waarom Daikin?

Nico hoeft niet lang na te denken waarom Elek Trends voor Daikin heeft gekozen. “Daikin heeft een naam hoog te houden. Het is een A-merk dat louter topkwaliteit levert. Storingen komen slechts sporadisch voor, en als er een keer iets mis gaat dan lost Daikin het probleem onmiddellijk op. Niet voor niks hebben we een duurzame relatie met Daikin opgebouwd. Ook onze klanten zweren veelal bij Daikin om dezelfde redenen.” 

Duurzaamheid

“De warmtepompinstallatie in de loods en het VRV-systeem in de kantoorruimtes maken het nieuwe pand optimaal energiezuinig. Bovendien maakt Rademaker goed gebruik van zonne-energie, er staan 550 panelen op het dak. Daarmee voorzien ze ook in de stroomvoorziening van onder meer de warmtepomp. Het totale energieplaatje kleurt daarmee optimaal groen.”

Het resultaat

Trots blikt Nico terug op een geslaagd project. “We hebben het hele project in korte tijd gerealiseerd. En dat ondanks het feit dat de bouw aanvankelijk vertraging opliep door slechte weersomstandigheden, waardoor we pas later dan gepland konden beginnen met de technische installatie. Het binnenklimaat is nu optimaal in het hele gebouw, dat geeft een gevoel van comfort voor de medewerkers van Rademaker. Bovendien is de energievoorziening hypermodern, vrijgekomen warmte uit de ene ruimte gebruiken we voor een koelere ruimte die warmte nodig heeft. Efficiënter kan klimaatbeheersing niet zijn.”