Lelie Installateurs

Jansen Bouwontwikkeling, Wijchen

Installatiebedrijf

Lelie Installateurs www.lelieinstallateurs.nl

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling B.V., Wijchen

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Wat doe je met 5.000 vierkante meter leegstaand terrein naast je kantoorpand? Nieuwbouw neerzetten en verhuren, dachten de eigenaren van Jansen Bouwontwikkeling uit Wijchen. Ze haalden Lelie Installateurs erbij om mee na te denken over het binnenklimaat. “In eerste instantie wilde Jansen een traditionele oplossing”, vertelt Tonnie Weijers, mede-eigenaar van Lelie Installateurs. “Lekker makkelijk en met lage investeringskosten. Zeker omdat het bestaande pand ook met een traditionele cv-ketel werd verwarmd. Gelukkig konden we de opdrachtgever uiteindelijk op andere gedachten brengen.”

De uitdagingen

De huurder van het nieuwe pand (Bol Adviseurs) wilde ook een koelmogelijkheid integreren. Vanuit het traditionele denkpatroon lag airco voor de hand. Tonnie: “Zowel in het oude pand als in de nieuwbouw stond comfort voorop. Maar omdat je te maken hebt met verschillende isolatiewaarden en invloeden van buitenaf, viel voor ons een traditionele cv met airco eigenlijk af. Toch maakten we de calculatie. Als optie gaven we ook de kosten van een gasloos systeem van Daikin, dat kan koelen en verwarmen. Daarin zat uiteraard een flink prijsverschil. Samen met Daikin hebben we vervolgens een energieberekening gemaakt en gekeken waar het terugverdienmoment lag. Nu investeren in een duurzame oplossing betekent minder energiekosten en meer comfort. En uiteindelijk gaan de lagere energiekosten het systeem terugbetalen. Jansen was overtuigd.”

De oplossingen

“We kozen voor een VRV-systeem van Daikin”, vertelt Tonnie. “In het oude pand konden de radiatoren blijven hangen. Met hydroboxen maakten we een koppeling tussen het VRV-systeem en de bestaande radiatoren. In het nieuwe pand zorgen warmte-terugwinunits en cassette-units in het plafond voor een stabiel binnenklimaat. Het systeem koelt en verwarmt wanneer nodig. We hebben vier buitenunits geplaatst, om voldoende capaciteit te leveren én om ervoor te zorgen dat de lengte van de leidingen binnen de norm blijft om het systeem goed te laten functioneren. Dat was nog een uitdaging, omdat we niet op alle plekken met de leidingen door de constructie van de bestaande bouw heen konden.”

Waarom Daikin?

“Daikin biedt oplossingen voor de vragen van al onze klanten”, zegt Tonnie. “De producten zijn van A+ kwaliteit en de support van de buitendienst is altijd super. Bovendien kan Daikin altijd heel snel leveren, doordat de fabriek in Oostende staat. Dat is bij sommige andere leveranciers wel anders.”

Duurzaamheid

“Het pand van Jansen Bouwontwikkeling is gasloos geworden. Bovendien zijn de energiekosten met een VRV-installatie een stuk lager dan bij een traditioneel systeem. Tonnie: “Dit is nog maar het begin: de installatie is klaar voor een aansluiting op zonnepanelen en die gaan er ook komen. Daarmee maken we het pand helemaal energieneutraal!”

Het resultaat

“Het systeem is in zeer korte tijd gerealiseerd”, vertelt Tonnie trots. “De hele bouw liep wat vertraging op, maar de opleverdatum stond vast. Bol Adviseurs had namelijk een verhuisdatum ingepland. Binnen zes weken moesten wij de installatie plaatsen. Dat was een hele uitdaging. Inmiddels is het systeem zo’n drie maanden in bedrijf en de reacties zijn lovend. Ieder hoekje van het pand is anders. Maar of het nou nieuwbouw is of bestaande bouw, of aan de zon- of schaduwzijde ligt: het binnenklimaat en dus het comfort is overal hetzelfde!”