Installatiebedrijf

Thermofrost www.thermofrost.nl

Opdrachtgever

projectontwikkelaar

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Een opvallend kantoorgebouw staat pal aan het Amsterdamse IJ in het populaire Houthavengebied. Salt is bedoeld voor creatieve geesten. Het ontwerp is robuust, ruimtelijk en transparant, met fabriekshalachtige plafonds van 4 meter hoog en gemaakt van onbewerkt beton, glas, aluminium en staal. Architecten van het befaamde MVRDV ontwierpen het gebouw. En Thermofrost bracht de installaties aan die een optimaal binnenklimaat moeten garanderen. Daarbij weken ze af van het oorspronkelijk plan van de opdrachtgever. Thermofrost begon het project met het geven van gedegen advies. Verkoopadviseur Kees Eijkelboom: “De opdrachtgever wilde elke verdieping onderverdelen in een groot aantal gescheiden units, in de veronderstelling dat het binnenklimaat daarmee beter beheersbaar was. Wij vonden dit onnodig complex en duur. Met de installatie van de juiste klimaatapparatuur waren er veel minder tussenwanden nodig, terwijl het comfort optimaal bleef. Ons voorstel bespaarde de opdrachtgever veel geld, we kregen meteen groen licht. We kozen ervoor om twee gescheiden systemen aan te brengen op basis van een warmtepomp, een systeem koppelde de eerste en vierde verdieping, en een de tweede en derde verdieping. Immers, de vierde verdieping is veel warmer dan de eerste, warmte-uitwisseling tussen die twee etages is daarom relatief makkelijk, dat is energetisch een slimme oplossing. In de technische ruimte plaatsten we twee units die de vloerverwarming van begane grond regelen, en die de kouval bij de ramen op de overige verdiepingen aanpakken. Elke verdieping kreeg luchtventilatieboxen. En een gebouwbeheersysteem maakt de klimaatbeheersing in het hele gebouw eenvoudig regelbaar. Een uitgebalanceerd systeem.”     

De uitdagingen

“Binnen ruim twee maanden tijd moesten we deze klus klaren, anders zou een boeteclausule in werking gaan, en dat zou ons veel geld kosten”, zegt Kees. “Een zeer strakke planning was vereist, we hebben extra personeel toegevoegd om de deadline te halen. Zelfs met de feestdagen rond kerst en nieuwjaar hebben we elke dag doorgewerkt. Met succes, alles was op tijd klaar.”  

De oplossingen

“Dit project is uniek aangezien we alle klimaatbeheerinstallaties van Daikin tegelijk hebben toegepast en in onderlinge afstemming. Het VRV-systeem, Althema vloerverwarming, luchtbehandingskast en ventilatieboxen zijn allemaal gekoppeld aan een buskabel, die weer is aangesloten op het Daikin gebouwbeheersysteem ITM. Alle Daikin-systemen communiceren onderling met elkaar, en iedere unit is afzonderlijk regelbaar. Dat is geweldig.”       

Waarom Daikin?

“Daikin ondersteunt ons fantastisch met kennis en expertise. We kunnen altijd op hun terugvallen als we het even niet meer weten, dat geldt zowel voor de technici in het veld als de kantoorondersteuning. Ons kennisniveau stijgt door de samenwerking met Daikin, dat stimuleert.” 

Duurzaamheid

“We hebben een optimale energie-uitwisseling gerealiseerd, daarmee is het systeem zeer energiezuinig. Bovendien is het hele pand aardgasvrij, wat bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot.”

Het resultaat

“Een heel tevreden opdrachtgever die veel minder geld heeft hoeven uitgeven dan oorspronkelijk begroot. En het geavanceerde klimaatsysteem functioneert gestroomlijnd. We hebben met dit project een mooi visitekaartje afgegeven.”