VKB klimaattechniek

Stadskantoor Gemeente Dordrecht, Dordrecht

Installatiebedrijf

VKB klimaattechniek https://www.vkb-klimaattechniek.nl/

Opdrachtgever

Gemeente Dordrecht

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

In het Stadskantoor van de gemeente Dordrecht was het snel warm. Zeker als de zon even op het gebouw stond. Het pand is gedateerd en staat op de nominatie om over vijf jaar gesloopt te worden. “De luchtbehandelingsinstallatie zorgde voor enige voorkoeling, zonder echt te koelen. Of zoals wij zeggen: topkoeling is geen koeling”, lacht directeur Ed Seton van VKB Klimaattechniek in Barendrecht. Het bedrijf gespecialiseerd in binnenklimaat werd gevraagd te zorgen voor échte koeling. “We hebben gezocht naar een reële oplossing. Een oplossing die maximaal comfort biedt voor de gebruikers, rekening houdend met de termijn van vijf jaar.”

De uitdagingen

Eigenlijk kwam het er eerst op neer te zoeken naar installaties met de juiste ‘prijs-comfortverhouding’. De beperkte termijn van vijf jaar bepaalde ook het budget. Ed: “Een koelsysteem met roosters of luchtslang was dan ook niet haalbaar. Maar we wilden ook niet een goedkoop wandmodel dat 40 KW lucht blaast, want dan wordt het wel lekker koel, maar zit de helft thuis met een stijve nek.” Verder speelde mee dat de medewerkers van de gemeente gewoon door moesten kunnen werken, ze mochten geen last hebben van de werkzaamheden. Het was dus niet mogelijk om een verdieping te ontruimen.

De oplossingen

Om overlast te voorkomen zijn alle werkzaamheden met lawaai ’s morgens vroeg voor kantoortijd gedaan. Ed: “De rest van de dag deden we de stille werkzaamheden. Leidingen aftakken maakt geen lawaai.” Per verdieping liggen in het plafond nu twee koelleidingen, waar vanaf continu aftakkingen lopen naar de 128 roundflow-binnendelen. Aan elk binnendeel is condenswaterafvoer gekoppeld naar wasbak of toiletgroep. Een communicatielijn verbindt de binnendelen met een van de 12 VRV IV-warmtepompen, zonder continu verwarming. Ed: “De roundflow-binnendelen zijn een prima oplossing gezien de afweging prijs-comfort. Ze blazen 360 graden rond. Je voelt geen lucht en ze zien er ook niet uit alsof ze tocht veroorzaken. In tegenstelling tot conventionele cassettes die vier kanten op blazen. Als je een cassette ziet en hoort blazen voel je meteen tocht. Ook al het niet altijd reëel, de kans op tochtklachten is veel groter.” Het comfort wordt tevens vergroot door vloersensoren toe te passen in de binnendelen. “Die detecteren de gemiddelde vloertemperatuur en zorgen voor een gelijkmatige temperatuurverdeling tussen het plafond en de vloer. Met recht een optie met toegevoegde waarde.”

Waarom Daikin?

Het grote voordeel van Daikin is de prijs-kwaliteitverhouding, stelt Ed. “Zeker in dit project was dat erg belangrijk. Daikin is bovendien een bedrijf met verstand van klimaatoplossingen, je hoeft de medewerkers niets uit te leggen. Het merk is goed, heeft producten van bewezen kwaliteit en de organisatie staat. Je kunt erop vertrouwen, het is geen bedrijf dat er vandaag nog is en morgen niet meer.” 

Duurzaamheid

Alle 128 binnendelen zijn afzonderlijk met een afstandsbediening te bedienen. De roundflow-binnendelen detecteren met sensoren bewegingen in de ruimte. Als er niemand is schakelt het binnendeel terug of uit. Ed: “En als over vijf jaar de gemeente verhuist, dan is het mogelijk om het systeem mee te nemen. Het zijn energiezuinige installaties die lang meegaan.”

Het resultaat

De installatie heeft geen overlastklachten veroorzaakt. Ed: “En we weten dat de gebruikers van het pand tevreden zijn over het comfort en de bediening. En daar gaat het om. We hebben als het ware het pand geüpgrade naar een volwaardig klimaatsysteem. Alsof je een splinternieuwe motor in een oude auto zet…”