Elek Trends

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Elek Trends www.elektrends.nl

Opdrachtgever

Particuliere bewoner

Categorie

Innovatie

Het project

Het begin

Iedereen in Nieuwendijk en omstreken kent het karakteristieke Rijksmonument De Drie Sluizen. Het stoomgemaal is gebouwd in 1902 als onderdeel van het verdedigingssysteem de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zowel cultuurhistorisch als architectonisch heeft het gebouw monumentale waarde. De buitenkant moet daarom in oorspronkelijke staat blijven. Maar de binnenkant is omgebouwd tot een moderne woon- en werkruimte. De particuliere eigenaar en bewoner wilde ook de energievoorziening moderniseren door het pand gasvrij en energiezuinig maken. Kortom, een hypermoderne binnenkant in een monumentaal jasje. Een prachtige klus voor installatiebedrijf Elek Trends. 

De uitdagingen

Voor projectleider Nico Bus was het een bijzondere opdracht om een monumentaal pand gasvrij te maken. “Een monumentaal pand duurzaam maken is een flinke onderneming, particuliere eigenaren durven daar vaak niet aan te beginnen. Bij het stoomgemaal moesten allereerst dak, vloer en wanden goed geïsoleerd worden, dat alleen al was een groot project. Daarna konden wij pas beginnen met de modernisering van de energievoorziening. De Drie Sluizen heeft een inhoud van maar liefst 2400 kuub, het plafond is tot 4,20 meter hoog. Lage temperatuurverwarming was niet mogelijk door de grootte van de ruimten. Daarom hebben wij gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, in combinatie met een kanaalsysteem.”  

De oplossingen

 “Als kanaalsysteem voor de begane grond hebben we gekozen voor het Daikin Sky Air satellietmodel”, vertelt Nico. “In de wanden van de afzonderlijke ruimten hebben we roosters geplaatst die naar wens warme of koude lucht inblazen. En als vloerverwarming kozen we Daikin Altherma HT, met een geïntegreerd Daikin buffervat van 500 liter voor het douchewater. Voor de slaapkamers boven hebben we gekozen voor Daikin Sky Air satellietmodel met zoneregeling, waarmee de temperatuur per slaapkamer regelbaar is. De zoneregeling is nieuw bij Daikin, en biedt veel extra comfort.”

Waarom Daikin?

“Daikin is een A-merk dat garant staat voor producten van topkwaliteit, ze hebben een naam hoog te houden. Storingen komen slechts sporadisch voor, en als het gebeurt, lossen de technici van Daikin het probleem meteen op. Kortom, het serviceniveau is hoog. Veel van onze klanten zweren om dezelfde redenen bij Daikin.”

Duurzaamheid

 “Een voorheen slecht geïsoleerd monumentaal pand geheel gasvrij maken, geeft flinke milieuwinst”, legt Nico uit. “Geen verbranding, geen CO2-uitstoot. Bovendien, de door ons toegepaste systemen van Daikin zijn de meest duurzame op de markt. Alleen de warmtepomp heeft stroom nodig. Zonnepanelen zouden ook de netstroomvoorziening voor de waterpomp overbodig maken, maar op het dak van een Rijksmonumentaal pand mogen geen panelen. We streven ernaar in de toekomst zonnepanelen in de tuin te kunnen plaatsten, als de eigenaar daarvoor toestemming krijgt. Dan is het milieuplaatje helemaal perfect.”

Het resultaat

Nico is blij met het resultaat. “Toen we begonnen troffen we oud gebouw dat veel energie verbruikte. Nu zien we een nagenoeg energieneutraal gebouw, uitgerust met de meest geavanceerde technologie van deze tijd. Terwijl de buitenkant nog perfect in originele staat is. Mooi is dat.”