Zeeuwse Verwarmings Unie

Strandhotel Cadzand

Nominatie 2018

Installatiebedrijf

Zeeuwse Verwarmings Unie www.zvu.nl

Opdrachtgever

Strandhotel Cadzand

Categorie

Innovatie

Het project

Het begin

Cadzand-Bad is de meest zuidelijke badplaats van Nederland, op een steenworp van België. Boven op de duinen ligt het imposante Strandhotel als een rots in de branding. Uit alle windrichtingen komen mensen hier genieten van culinaire hoogstandjes in Pure C, het befaamde sterrenrestaurant van topchef Sergio Herman en zijn chef-kok Syro Bakker. Het Strandhotel wordt nog groter en mooier met een gloednieuwe bouw naast het bestaande hotel. De Zeeuwse Verwarmings Unie is al 30 jaar huisinstallateur van het hotel. Algemeen directeur Peter Engelbrecht: “Wij maakten het ontwerp voor het nieuwe hotel, schreven het bestek en maakten deel uit van het bouwteam. Aan ons ook de mooie opdracht om een kwalitatief hoogstaande klimaatinstallatie aan te brengen.”  

De uitdagingen

Peter zegt dat de uitdaging in de uitvoering drieledig is. “Wij installeerden een technologisch zeer geavanceerde klimaatinstallatie die eventueel koppelbaar is aan het reserveringssysteem, en waarbij in het ontwerp de exploitatiekosten worden meegenomen volgens het principe Low Cost of Ownership. De koppeling met het reserveringssysteem is een streven voor de toekomst, iedere hotelkamer is dan automatisch op temperatuur als de gast arriveert, dat geeft veel comfort. Aangezien wij zowel het ontwerp, de uitvoering als het onderhoud doen, zijn wij volledig verantwoordelijk voor het resultaat. Technisch een complexe puzzel, tegelijk een prachtige uitdaging.”

De oplossingen

“Wij hebben gekozen voor Daikin VRV heat recovery systemen, aangesloten op 41 satelliet units die we hebben gemonteerd in de plafonds van hotelkamers. In de algemene ruimten hebben we Daikin VRV vloerverwarming en vloerkoeling aangebracht met behulp van hydroboxen. Ook hebben we een Daikin koeler geïnstalleerd voor luchtbehandeling. In het sterrenrestaurant Pure C hebben we vier round flow cassetes aangebracht die de gesegmenteerde ruimten individueel koelen en verwarmen. Een Daikin Chiller zorgt voor de vloerkoeling en de koeling ten behoeve van de luchtbehandeling in de eetzaal."

Alle engineering is volledig uitgevoerd in een BIM omgeving, dit om de opdrachtgever in een vroeg stadium inzicht te geven in de installaties en een goede coördinatie tussen constructeur en installateur te verzekeren.

Waarom Daikin?

“Technische kwaliteit, gebruiksgemak en serviceniveau stonden voorop bij de merkselectie”, vertelt Peter. “Na een eerste vergelijking van merken hebben we vooral geselecteerd op Low Cost of Ownership. Daarbij kwam Daikin met stip als winnaar uit de bus. Bovendien, na jarenlange samenwerking met Daikin weten we precies wat we aan ze hebben. Als we een technische vraag hebben waar we even niet uitkomen, springt een medewerker van Daikin in de auto en komt ons meteen te hulp. Dat is heel erg fijn.”

Duurzaamheid

“Het heat recovery systeem geeft een enorme reductie in energieverbruik. Maar ook het kunnen koppelen van de klimaatregeling aan het reserveringssysteem vergroot de efficiency in de toekomst. En het gebruik van de intelligent touch manager spaart energie.”

Het resultaat

Peter is blij met het resultaat.“Ik kijk met een heel goed gevoel terug op dit project. De opdrachtgever had vele klimaatwensen en die hebben we grotendeel ingevuld. De eigenaar kan het klimaat eenvoudig zelf regelen. Afgelopen zomer was heet, een vuurdoop voor het nieuwe systeem dat perfect functioneerde. De kans is aanzienlijk dat de eigenaren deze installatie ook gaan toepassen in het bestaande, nog te renoveren hotel dat wat betreft grootte en omvang gelijkwaardig is aan het nieuwbouwgedeelte. Hopelijk mogen wij ook deze klus klaren.“