Reftech

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V./administratiekantoor Veenhof

Winnaar 2018

Installatiebedrijf

Reftech www.reftech.nl

Opdrachtgever

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V./administratiekantoor Veenhof

Categorie

Comfort

Het project

Het begin

Stel je hebt een technisch adviesbureau en administratiekantoor, dan wil je dat je eigen klimaatinstallaties toonaangevend zijn. Reftech B.V. Koudetechniek en Klimaatbeheersing bedacht, ontwierp en bouwde voor de nieuwbouw van Technisch Bureau van Beelen B.V. een installatie waarvan de gebruikersrekening iedere maand ‘op nul’ staat. “Het was een project waarin Van Beelen, Daikin en ons bureau nauw samenwerkten”, vertelt Peter Hoek, directeur van Reftech. Dat doen de drie partners wel vaker bij vastgoedprojecten.

De uitdagingen

Het doel van de te ontwerpen installaties was meer dan maximaal comfort voor de medewerkers. Het technisch bureau wil ook klanten en bezoekers laten zien wat er allemaal mogelijk is als het gaat om duurzaam verwarmen, koelen en ventileren. En dat het als adviesbureau en administratiekantoor daarin hét voorbeeld geeft. Peter: “De opdrachtgever wilde een hoogstaande installatie voor het beste en meest duurzame binnenklimaat, kostenneutraal in gebruik en gebruikmakend van de actuele subsidieregelingen, kortom: met een energierekening op nul.” Van Beelens wens was verder het gebruik van vloerverwarming en zonnepanelen.

De oplossingen

Peter: “De vloerverwarming zorgt voor de basisverwarming, een stabiele 20°C. Daarnaast is per zone de temperatuur te fine tunen. Met een afstandsbediening kunnen medewerkers de Daikin Fully Flat cassette-units aansturen die in het plafond zijn weggewerkt. Daarmee is de temperatuur enkele graden hoger of lager te zetten. De vijf Fully Flat-binnendelen zijn gekoppeld aan de 2 VRV Heat Recovery-warmtepompen op het dak. Zo zijn alle zones onafhankelijk van elkaar te verwarmen en te koelen. Ook de Daikin Altherma LT voor de vloerverwarming is op het VRV-systeem aangesloten.”

Waarom Daikin?

“Daikin heeft hoogstaande conceptoplossingen die duurzaam en ook betrouwbaar zijn. Betrouwbare installaties zijn voor ons heel belangrijk”, benadrukt Peter. Komt bij dat Daikin meedenkt en adviseert. Bijvoorbeeld over de koellast- en transmissieberekeningen. Of over de luchtverdeling. “Welke units op welke plaats, hoe zorg je ervoor dat de luchtverdeling volledig in balans is en niemand tocht in zijn nek voelt? Het is prettig om dat soort aspecten samen door te nemen.”

Duurzaamheid

energie? Om vervolgens consequent te gaan voor de meest duurzame oplossing.” Neem de ventilatie van het gebouw. “Daarvoor hebben we gekozen voor een hoog rendement VAM/ WTW-unit, dus voor energiezuinige ventilatie met terugwinning van verwarming, koeling en vochtigheid. Zo gebruik je dus niet meer energie dan nodig is.”

De installaties moesten zo zuinig en energie-efficiënt zijn dat zonnepanelen het verbruik konden leveren. “Op het dak liggen 48 hoger rendement zonnepanelen van 300 wattpiek voor het totale energieverbruik van het gebouw, inclusief de installaties.”  

Het resultaat

Het totaalconcept bestaande uit vloerverwarming, cassette-units en luchtverversing maakt het een heerlijk gebouw om in te verblijven. “Vloerverwarming zorgt voor 80 procent van je welbevinden en dus voor een enorm hoge comfortbeleving.” Het pand is verder energieneutraal. Peter: “Sterker nog: van de zomer is zelfs behoorlijk wat energie aan het net teruggeleverd. Gezamenlijk zijn we een traject ingegaan waar iets heel moois is uitgekomen, een echte show case waarmee Van Beelen zich als technisch advies bureau onderscheidt.”