Emondt's Koeltechniek B.V.

Willem Dijk, Enschede

Installatiebedrijf

Emondt's Koeltechniek B.V. http://www.emondt.nl/

Opdrachtgever

Willem Dijk AGF B.V.

Categorie

Smart Buildings

Het project

Willem Dijk AGF B.V. is een groothandel, importeur en exporteur in aardappelen, groenten en fruit. Een full service AGF leverancier in de breedste zin van het woord. Door de aanhoudende groei heeft men besloten om het bestaande pand te gaan verbouwen en uit te breiden met een nieuw bedrijfsgebouw voorzien van koelcellen en ruimtekoeling voor AGF producten, met daaraan een kantoorpand.

Door de verbouw is er vraag ontstaan naar energiezuinige koelinstallaties ten behoeve van de nieuw te construeren koelcel met een inhoud van ca. 11.000 m3. Voor het nieuwe kantoor was men op zoek naar een complete energiezuinige klimaatinstallatie voor verwarming, koeling en ventilatie van de kantoorruimten.

Wat maakt het project bijzonder

Op dit project worden enkel Daikin producten ingezet voor koeltechniek, centrale besturing (via de Intelligent Touch Manager) en koeling, verwarming  en ventilatie van het kantoor. Hierdoor is er ten opzichte van conventionele systemen energiebesparing. De Daikin ZEAS installaties voor de grote koelcel bespaart ca. €11.000,- aan energie, waardoor de totale installatie in ca. 10 jaar wordt terugverdient.

Hoewel de nadruk lag op energiezuinigheid is er ook gekeken naar gemak en comfort. Zowel de binnen- als buitendelen worden door slechts één centrale regeling bediend, waarbij iedere ruimte een eigen regelaar heeft voor de temperatuurinstelling.

De techniek achter het project

Voor de koelcel is er gekozen voor drie ZEAS koelinstallaties met een totaal koelvermogen van 120kW voor de grote AGF koelcel met een inhoud van ca. 11.000m3. Elk wordt aangesloten op een eigen energiezuinige dubbel uitblazende Alfa Laval koeler met een Danfoss ADAP-KOOL regeling en afstandsbeheer.  

In het kantoor is er een VRV IV systeem geïnstalleerd om in de totale verwarming, koeling en ventilatie te voorzien. Aan het VRV systeem worden twee hydroboxen gekoppeld voor de opwekking van laag temperatuur warm water ten behoeve van de vloerverwarming. De veertien binnendelen zijn satelliet modellen, waarbij men in elke ruimte een eigen regelaar krijgt voor temperatuur instelling. Voor de ventilatie van het nieuwe kantoor worden vier stuks VAM WTW units ingezet. De centrale regeling gaat via een Daikin Intelligent Touch Manager. Deze installatie verzorgt de complete koeling en verwarming van het kantoorpand, waardoor er geen gasaansluiting meer nodig is.

Product overzicht

  • 3st. Daikin ZEAS koelinstallaties met een totaal koelvermogen van 120kW t.b.v. een Grote AGF Koelcel met een inhoud van ca. 11.000m3. Elke ZEAS gekoppeld aan een eigen dubbeluitblazende Alfa Laval verdamper met energiezuinige ventilatoren, elektronische expansieventielen en Danfoss Adap-Kool regeling.

  • Voor het nieuwe kantoor een VRV IV installatie bestaande uit 2 buitendelen, 14 satelliet binnendelen, 3 omschakelboxen, 2 hydroboxen t.b.v. vloerverwarming en een ITM. Deze installatie verzorgt de complete koeling en verwarming van het kantoorpand, waardoor er geen gasaansluiting meer nodig is.
  • Voor het nieuwe kantoor 4st. VAM WTW ventilatieunits.