Van Hoften Installatietechniek B.V.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Winnaar 2018

Installatiebedrijf

Van Hoften Installatietechniek B.V. www.vanhoftenbv.nl

Opdrachtgever

Remmers Bouwgroep

Categorie

Innovatie

Het project

Het begin

“Mede omdat wij veel expertise hebben op het gebied van duurzaamheid, vroeg bouwbedrijf Remmers ons om mee te denken bij een tender voor de bouw van een woon-zorgcomplex in Lage Zwaluwe. Dat was in 2015.” Arno Verkoeijen is projectleider bij installatiebedrijf Van Hoften. Hij vertelt: “Het project bestaat uit de renovatie van 18 bestaande appartementen, de nieuwbouw van 40 zorgappartementen, nieuwbouw van 24 PG-appartementen én de bouw van een centraal ontmoetingsgebouw voor alle bewoners. Opdrachtgever Woonvizier vroeg specifiek om een duurzame aanpak. Een mooie uitdaging voor Van Hoften.”

De uitdagingen

“In de tender waren specifieke vragen opgenomen: hoe zou jij dit project aanpakken op het gebied van (onder andere) duurzaamheid, techniek en planning? Er was een harde eis dat het complex een EPC-waarde van maximaal 0,4 mocht hebben. Er stonden bonuspunten voor het realiseren van een lagere waarde.” Is dat gelukt? “Jazeker. Onze installatie-adviseurs hebben in 2015 een plan gemaakt die destijds al ver vooruitliepen op het bouwbesluit van 2020 m.b.t. gasloos bouwen. Daar mogen we trots op zijn.”

De oplossingen

“We hebben de lage EPC-waarde onder meer gehaald door de toepassing van de HPSU lucht/water-warmtepompen van Daikin in alle appartementen ”, zegt Arno. “Deze hebben we gecombineerd met HR-Solar zonnecollectoren die het water voorverwarmen en gebruikt worden voor zowel drinkwater als cv - water. Hierdoor wordt de opbrengst van de warmtepomp nog beter. Voor de algemene ontmoetingsruimte hebben we gekozen voor een VRV-systeem van Daikin.”

Waarom Daikin?

“Dat is simpel”, vertelt Arno. “Wij vinden het belangrijk om zorgvuldig te werken, met kwaliteitsproducten. De filosofie en de producten van Daikin sluiten daar goed bij aan – in dit geval door ons te helpen om de gewenste EPC-waarde te behalen.”

Duurzaamheid

Naast de hierboven genoemde Daikin-oplossingen en de gerealiseerde EPC-waarde, is het project gasloos. “Hiermee liep Van Hoften in 2015 al ver voorop als het gaat om duurzame technieken. Inmiddels is het normaal aan het worden.” Zijn er nog meer technieken gebruikt? “Ja, het totaal-installatieconcept maakt niet alleen gebruik van zonnecollectoren voor warm water, het volledige dak ligt ook gevuld met pv-panelen die elektriciteit opwekken. De energievoorziening van het complex is zo nagenoeg zelfvoorzienend.”

Het resultaat

“In 2018 is een schitterend duurzaam gebouw opgeleverd. Dit is gerealiseerd door een bouwteam met een gezamenlijk standpunt en einddoel. Geen discussies over meer- en minderwerk, alles onder UAV-GC-voorwaarden. Fijn. Door de combinatie van technieken is de opdrachtgever ook in aanmerking gekomen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), dat maakt het nog mooier.”